Ducati, een naam die synoniem staat voor hoogwaardige, weggerichte motorfietsen, heeft de wereld verrast met een onverwachte aankondiging. Het bedrijf, bekend om zijn hypersport Panigale-reeks en de veelzijdige Scrambler-serie, heeft aangekondigd dat het zijn debuut zal maken in het Italiaanse Motocross Kampioenschap van 20241.

Deze stap markeert een belangrijke verschuiving voor het merk, dat traditioneel bekend staat om zijn technologisch geavanceerde wegfietsen. De entree van Ducati in de wereld van motocross belooft een reeks nieuwe, lichtgewicht off-road motorfietsen te introduceren1.

Een van de eerste glimpen van deze nieuwe richting is de onlangs onthulde Hypermotard Mono, een motorfiets die veelbelovend is voor het komende jaar. Maar de Hypermotard is slechts een deel van Ducati’s single-cylinder avontuur. Voor motocross-racen heeft Ducati een gloednieuwe 450cc dirtbike gecreëerd, een machine die twee jaar in ontwikkeling en productie heeft gekost1.

Het is indrukwekkend hoe Ducati erin geslaagd is om deze motorfiets zo lang geheim te houden, gezien de wereldwijde populariteit van motocross. Maar nu is het geheim onthuld, en Ducati heeft een teaser gepost waarin de nieuwe motocrosser in actie te zien is. Nog indrukwekkender is dat twee ervaren rijders de machine besturen: de achtvoudige Italiaanse MX-kampioen Alessandro Lupino en de negenvoudige MX-wereldkampioen Antonio Cairoli1.

Ducati heeft ook gehint op een grote lancering van de nieuwe motorfiets tijdens de Campioni in Pista, gepland voor 21 tot 23 januari 2024. Hier zal het nieuwe team en de nieuwe motorfiets officieel worden onthuld1.

Wat betreft de technische specificaties van de motorfiets, is er nog weinig bekend, behalve dat het een 450cc eencilinder motor zal hebben. Ducati heeft echter aangegeven dat de motorfiets een zeer “brede vermogensafgiftecurve” zal hebben, die wordt geleverd door het kenmerkende Desmodromic kleptiming systeem van het merk1.

Deze stap naar de motocross-wereld kan de commerciële kant van Ducati aanzienlijk veranderen en het merk opnieuw vormgeven. De lancering van de 450 MX belooft een spannend nieuw hoofdstuk te zijn in de geschiedenis van Ducati1.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is motocross?
Motocross is een vorm van off-road motorracen die op afgesloten circuits wordt gehouden. Het is fysiek veeleisend en vereist zowel rijvaardigheid als uithoudingsvermogen.

Wat is een 450cc motor?
Een 450cc motor verwijst naar de cilinderinhoud van de motor, gemeten in kubieke centimeters (cc). Dit is een veelvoorkomende grootte voor motocross-motoren.

Wat is het Desmodromic kleptiming systeem?
Het Desmodromic kleptiming systeem is een kenmerkend mechanisme van Ducati-motoren. Het maakt gebruik van een mechanische sluiting van de kleppen in plaats van de traditionele veersluiting, wat zorgt voor nauwkeurige controle over de klepbewegingen en hogere prestaties bij hoge toerentallen.

Wie zijn Alessandro Lupino en Antonio Cairoli?
Alessandro Lupino en Antonio Cairoli zijn professionele motocross-rijders. Lupino is een achtvoudig Italiaanse MX-kampioen, terwijl Cairoli een negenvoudig MX-wereldkampioen is.