Na een indrukwekkende periode waarin hij Ducati naar meerdere kampioenschappen leidde, heeft sportdirecteur Paolo Ciabatti besloten om zijn functie binnen het MotoGP-team neer te leggen. Ciabatti, die sinds 2014 de rol van sportdirecteur vervulde, zal zich nu richten op de nieuwe motocrossdivisie van Ducati, die vanaf 2024 zal deelnemen aan competities.

Onder leiding van Ciabatti heeft Ducati grote successen behaald, waaronder de MotoGP-titel in 2007 met Casey Stoner en recentelijk in 2022 met Francesco Bagnaia. In het seizoen 2023 domineerde Ducati de MotoGP door 17 van de 20 grands prix te winnen, de top drie in het rijdersklassement te bezetten en zowel de constructeurs- als de teamkampioenschappen te winnen met Pramac Racing. Ook in de World Superbike-competitie was Ducati succesvol met twee opeenvolgende kampioenschappen gewonnen door Alvaro Bautista.

Ciabatti zal zijn expertise blijven inzetten binnen de wegrace-afdeling van Ducati, waar hij de raceactiviteiten zal coördineren in verschillende internationale competities zoals MotoAmerica, British Superbikes, de All Japan Superbike series, de Australian Superbike championship en de CIV-serie in Italië. Mauro Grassilli, die eerder de functies van sport-, marketing- en communicatiedirecteur vervulde, zal Ciabatti opvolgen als sportdirecteur van Ducati Corse in de MotoGP.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 • Wie is Paolo Ciabatti?
  Paolo Ciabatti is een invloedrijke figuur in de motorsportwereld die sinds 2014 de functie van sportdirecteur bij Ducati’s MotoGP-team bekleedde.
 • Wat heeft Ciabatti bereikt bij Ducati?
  Ciabatti heeft een sleutelrol gespeeld in het behalen van meerdere MotoGP-titels, waaronder die van Casey Stoner in 2007 en Francesco Bagnaia in 2022, en heeft bijgedragen aan het winnen van de constructeurs- en teamkampioenschappen in 2023.
 • Wat gaat Ciabatti nu doen?
  Ciabatti zal de algemeen manager worden van Ducati’s nieuwe off-road divisie en blijft betrokken bij de coördinatie van Ducati’s raceactiviteiten in andere wegracecompetities.
 • Wie neemt de rol van sportdirecteur bij Ducati Corse over?
  Mauro Grassilli zal de nieuwe sportdirecteur van Ducati Corse in de MotoGP worden.

Verklarende Woordenlijst

 • MotoGP: De premierklasse van het wereldkampioenschap wegrace motorfietsen.
 • Motocross: Een vorm van off-road motorracen die op afgesloten circuits wordt gehouden.
 • MXGP: Het wereldkampioenschap motocross voor de hoogste klasse motorfietsen.
 • AMA Supercross: Een Amerikaans motorcross kampioenschap dat voornamelijk in stadions wordt gehouden.
 • Constructeurskampioenschap: Een kampioenschap waarbij punten worden toegekend aan de fabrikant van de motorfiets.
 • Pramac Racing: Een motorraceteam dat deelneemt aan de MotoGP, ondersteund door Ducati.