Mercedes Team Principal Toto Wolff heeft duidelijk gemaakt dat de diskwalificatie van Lewis Hamilton niet de oorzaak is van de problemen van het team. Ondanks de teleurstelling van het verlies van 18 punten, benadrukte Hamilton dat dit de bredere vooruitgang die wordt geboekt niet zal overschaduwen14.

De Diskwalificatie

Hamilton en Charles Leclerc werden gediskwalificeerd na de Grand Prix van de Verenigde Staten toen tijdens de technische controles na de race werd ontdekt dat hun auto’s overmatige slijtage van de plank hadden45. De plank, ook bekend als de ‘skid block’, werd in 1994 in de Formule 1 geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat auto’s niet te dicht bij de grond werden gereden5.

De Reactie van Mercedes

Mercedes nam de verantwoordelijkheid voor de diskwalificatie van Hamilton op zich. Wolff gaf toe dat Mercedes zijn set-up niet goed had gekregen vanwege het gebrek aan oefening. Ondanks het verloren resultaat, zei Wolff dat er duidelijke verbeteringen waren van de Mercedes-upgrade die het team reden tot optimisme geven4.

Hamilton zelf stond erop dat de teleurstelling van het verliezen van 18 punten de bredere vooruitgang die wordt geboekt niet zal overschaduwen. “Over het algemeen hebben we nog steeds niet optimaal gepresteerd,” zei Hamilton. “We hadden een goed tempo en ik voelde me geweldig in de auto. Het was moeilijk om die om me heen te racen omdat ze zo snel waren, maar we kunnen tevreden zijn met veel dingen4.”

FAQ

Wat is de ‘skid block’ of ‘plank’?
De ‘skid block’ of ‘plank’ is een onderdeel dat in 1994 in de Formule 1 werd geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat auto’s niet te dicht bij de grond werden gereden. Het is een fysieke vloer en een slijtage-inspectie wordt uitgevoerd tijdens de standaard post-race controles5.

Wat betekent ‘set-up’ in de Formule 1?
In de Formule 1 verwijst ‘set-up’ naar de configuratie van de auto, inclusief zaken als de afstelling van de vering, de hoek van de vleugels, de bandenkeuze en meer. Deze instellingen kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het circuit en de weersomstandigheden.

Wat gebeurt er tijdens de technische controles na de race?
Na de race voert de FIA Technical Delegate en zijn team hun standaard post-race controles uit. Een van die controles is een fysieke vloer- en plank slijtage-inspectie5.

Wat betekent ‘diskwalificatie’ in de Formule 1?
In de Formule 1 betekent diskwalificatie dat een coureur wordt uitgesloten van de resultaten van een race, meestal vanwege een overtreding van de technische regels. In het geval van Hamilton en Leclerc, werden ze gediskwalificeerd van de resultaten van de Grand Prix van de Verenigde Staten omdat hun auto’s overmatige slijtage van de plank hadden5.