De grote schema-wisseling van de Australische Grand Prix komt in een poging om naderende hoge winden en slecht weer te ontwijken. Maar met de MotoGP-sprint race die mogelijk verloren gaat, is er ook een mogelijke impact op de hechte titelstrijd tussen Pecco Bagnaia en Jorge Martin, aangezien 12 waardevolle punten verloren kunnen gaan. De 27-ronden hoofdrace op Phillip Island wordt naar voren gebracht naar zaterdag omdat het risico op slecht weer voor zondag is, terwijl de kortere 13-ronden sprint voorlopig een dag wordt uitgesteld, “als het weer het toelaat”1.

Bagnaia, de verdedigende kampioen en puntenleider, zal na een tweede dip van de vrijdagvorm in twee weken moeten proberen om van Q1 naar Q2 te gaan, iets wat hij vorig weekend niet kon doen bij de Grand Prix van Indonesië. Bagnaia bouwde op zijn normale manier op in de tweede vrije training van vrijdag door niet overhaast in zijn tijd-aanvalsmodus te gaan, en eindigde met de 11e snelste tijd. Hij gaf toe dat dit misschien een strategische fout was1.

Ondanks de uitdagingen, blijft Bagnaia optimistisch. Hij zei dat zijn ervaring in Mandalika – waar hij uiteindelijk de race van zondag won, zij het nadat Martin van de leiding viel – en zijn gebruikelijk langzamere vrijdagpatroon van 2023 tot nu toe, hem probeerden kalm te houden. Hoewel zijn enkele ronde tempo misschien lager is, gaf zijn race tempo hem vertrouwen dat hij niet in een verschrikkelijke positie was op een Phillip Island circuit dat meer inhaalmogelijkheden biedt dan misschien wel ergens anders op de kalender1.