MotoGP, de koningsklasse van de motorsport, is een wereldwijd fenomeen dat miljoenen fans over de hele wereld trekt. Het is een sport die snelheid, vaardigheid en moed vereist, en het is een spektakel dat zowel op het circuit als op televisie wordt gevolgd.

De MotoGP-kalender voor 2023 is een spannende mix van traditionele circuits en nieuwe locaties, waardoor fans over de hele wereld de kans krijgen om hun favoriete coureurs in actie te zien1. Van het historische Donington Park in Engeland tot het moderne Sepang International Circuit in Maleisië, de MotoGP biedt een breed scala aan uitdagingen voor de coureurs3.

De sport heeft ook een sterke aanwezigheid op sociale media, met meer dan 50 miljoen volgers op verschillende digitale platforms2. Dit toont de wereldwijde aantrekkingskracht van MotoGP en de passie van de fans voor de sport.

Maar MotoGP is meer dan alleen racen. Het is ook een platform voor technologische innovatie. De sport is bijvoorbeeld bezig met de overgang naar 40% eco-brandstoffen, wat bijdraagt aan de wereldwijde inspanningen voor koolstofneutraliteit2.

Veelgestelde vragen

Wat is MotoGP?

MotoGP is de hoogste klasse van de motorsport en wordt georganiseerd door de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM). Het seizoen bestaat uit een reeks races op verschillende circuits over de hele wereld.

Wat zijn de belangrijkste teams en coureurs in de MotoGP?

Enkele van de meest succesvolle teams in de MotoGP zijn onder andere Ducati, Yamaha en Honda. Bekende coureurs zijn onder andere Marc Marquez, Valentino Rossi en Jorge Lorenzo.

Hoe kan ik MotoGP-races bekijken?

MotoGP-races worden wereldwijd uitgezonden op verschillende televisiezenders en online platforms. Controleer de lokale lijsten voor details.

Verklarende woordenlijst

Circuit: Een aangewezen route of baan voor racen, die kan variëren in lengte, vorm en oppervlak.

Pole position: De meest gunstige startpositie in een race, meestal toegekend aan de coureur die de snelste tijd neerzet in de kwalificatie.

Podium: De top drie posities in een race. De winnaar staat in het midden, de tweede plaats aan de rechterkant en de derde plaats aan de linkerkant.

Pitstop: Een geplande stop in de pitstraat waar teams brandstof kunnen bijvullen, banden kunnen wisselen en andere aanpassingen aan de motorfiets kunnen maken.

Grid: De opstelling van coureurs aan de start van een race, gebaseerd op hun prestaties in de kwalificatie.

Eco-brandstoffen: Brandstoffen die zijn gemaakt van hernieuwbare bronnen en die minder schadelijk zijn voor het milieu dan traditionele fossiele brandstoffen2.