Tijdens een spannende kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje heeft Lando Norris van McLaren de pole position veroverd. De Britse coureur wist nipt sneller te zijn dan Max Verstappen, die genoegen moest nemen met de tweede startpositie. Lewis Hamilton completeerde de top drie.

De kwalificatie begon rustig, met slechts enkele coureurs die direct de baan op gingen. Naarmate de sessie vorderde, werd het drukker en kwamen ook de toppers naar buiten. In het eerste deel van de kwalificatie (Q1) zaten de tijden van de top negentien coureurs binnen een seconde van elkaar, wat de competitieve aard van het weekend benadrukte.

In het tweede deel van de kwalificatie (Q2) bleef de spanning hoog. Verstappen leek op weg naar de snelste tijd, maar Norris wist in de laatste momenten van de sessie onder de tijd van de Nederlander te duiken. Het verschil tussen de twee coureurs was slechts 0,020 seconden, wat de prestatie van Norris des te indrukwekkender maakte.

Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell starten vanaf de tweede rij, gevolgd door de Ferrari’s van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Pierre Gasly en Sergio Perez nemen de vijfde rij in, terwijl Esteban Ocon en Oscar Piastri de top tien compleet maken.

De lokale held Fernando Alonso kon helaas niet imponeren tijdens de kwalificatie en zal verder naar achteren starten. De race belooft spannend te worden met de teams die dicht bij elkaar zitten en de individuele kwaliteiten van de coureurs die naar voren komen. Norris zal zijn pole position willen omzetten in een overwinning, terwijl Verstappen en Hamilton op jacht gaan naar de winst.