Toto Wolff, teambaas van Mercedes, waarschuwt dat de Formule 1 in chaos zou kunnen vervallen als Felipe Massa erin slaagt een juridische claim te winnen voor het wereldkampioenschap van 20081. Massa, voormalig Ferrari-coureur en nu 42 jaar oud, beweert dat hij door een “samenzwering” de titel is misgelopen omdat de leiders van de sport wisten dat de Grand Prix van Singapore 2008 gemanipuleerd was, maar pas een jaar later actie ondernamen1. De Braziliaan verloor de titel met één punt aan de Brit Lewis Hamilton, destijds bij McLaren en nu bij Mercedes en zevenvoudig wereldkampioen1.

Wolff uitte zijn twijfels over de zaak van Massa tijdens een persconferentie op de meest recente editie van de Grand Prix van Singapore. Hij zei: “Ik denk eerlijk gezegd niet dat hij een zaak heeft”1. Massa reageerde op de opmerkingen van Wolff en zei dat ze aantonen dat “we op de goede weg zijn en dat mensen in de F1 zich realiseren hoe serieus en belangrijk onze zaak is”1.

Massa benadrukte dat hij gerechtigheid zoekt voor zijn jeugddroom en een titel voor zijn land, Brazilië, en voor de Ferrari-fans (tifosi) 1. Hij gelooft dat zijn juridische claim de aandacht vestigt op de noodzaak van eerlijkheid en transparantie in de Formule 1 en hoopt dat zijn zaak zal leiden tot veranderingen in de manier waarop de sport wordt bestuurd.

De uitkomst van Massa’s juridische claim is nog onzeker, maar het heeft al geleid tot discussies en debatten binnen de Formule 1-gemeenschap. Ongeacht het resultaat zal de zaak waarschijnlijk gevolgen hebben voor de toekomst van de sport en de manier waarop deze wordt bestuurd en gereguleerd.