Bij de aankoop van een elektrische auto zijn er verschillende aanvullende overwegingen in vergelijking met modellen met een verbrandingsmotor. De AutoWeek CarBase autovergelijker is een nuttige start voor een overzicht van het aanbod aan elektrische auto’s. Maar waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een elektrische auto? Hier zijn enkele belangrijke zaken:

  1. Actieradius Voor velen is de actieradius cruciaal. Ze vergelijken dit met benzine- of dieselauto’s. Bedenk welke afstand je dagelijks aflegt. Voor kortere ritten is een kleinere actieradius mogelijk voldoende, terwijl je voor lange ritten of veel reizen door het land en daarbuiten een auto met een groter bereik wilt.

  2. Realistische actieradius Houd er rekening mee dat de opgegeven actieradius gebaseerd is op WLTP-testen onder laboratoriumomstandigheden. In de praktijk is de werkelijke actieradius meestal ongeveer tweederde van de opgegeven waarde. Factoren zoals snelheid, weersomstandigheden en het gebruik van elektrische accessoires kunnen de actieradius beïnvloeden.

  3. Accugrootte De accugrootte bepaalt hoe ver je kunt rijden met een lading. Een grotere accu betekent meer bereik, maar het kan langer duren om deze op te laden. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een elektrische auto.

  4. Laadtijd Bij langere ritten is het belangrijk om te kijken naar de laadtijd van de elektrische auto. Niet alle auto’s laden even snel. Een auto met een snellere laadcapaciteit kan handig zijn als je regelmatig lange afstanden rijdt.

  5. Meerdere motoren Elektrische auto’s hebben vaak veel koppel, en sommige modellen hebben extra motoren voor nog meer vermogen. Houd er echter rekening mee dat dit ten koste kan gaan van de actieradius.

  6. Maximale laadcapaciteit Controleer of de auto geschikt is voor snelladers. Een auto met een beperkte laadcapaciteit kan het voordeel van snelladers tenietdoen. Let ook op 3-fasenladen, dat wordt de standaard en biedt snellere laadmogelijkheden.

  7. Laden wanneer mogelijk Het dagelijkse gebruik van de auto is belangrijk. Elektrisch rijden verschilt van traditionele brandstof. Je zult merken dat je vaak kunt opladen tijdens afspraken of op het werk, waardoor je verrassend ver kunt komen zonder je teveel zorgen te maken over de actieradius.

Door rekening te houden met deze factoren en te kijken naar je dagelijkse gebruik van de auto, kun je een weloverwogen keuze maken bij de aankoop van een elektrische auto.