Telstar-voorzitter Pieter de Waard kijkt in Studio Voetbal vertederd naar het NOS-interview met Wout Weghorst, die net met Manchester United de League Cup heeft gewonnen. “In zijn houding blijft hij nuchter en vlak, maar in zijn uitstraling zie je die schitterende ogen en die lach”, zegt De Waard. “Daar geniet ik van.”

Ibrahim Afellay voegt daar woorden van lof voor Weghorst aan toe. “Bewonderenswaardig wat deze jongen presteert. Hij is een voorbeeld. Hoe hij met zijn beperkingen zo ver is gekomen, met Manchester United een finale speelt en zijn aandeel heeft in het winnen van de League Cup.”

De Waard kondigde eerder dit jaar aan dat hij per 1 juli van dit jaar stopt als voorzitter van Telstar. Daarmee vertrekt de langstzittende voorzitter in het betaald voetbal, zeventien jaar geleden begon hij. Misschien is hij ook wel de meest markante voorzitter van het betaald voetbal.

‘Saamhorigheid is belangrijk’

Eén ambitie blijft voor De Waard overeind. Hij wil nog een keer een gooi doen naar het voorzitterschap van de KNVB. In 2019 stelde hij zich kandidaat en verloor hij de verkiezing van Just Spee, die onlangs werd herbenoemd tot 2025.

Wat zou De Waard anders doen? “Wat ik belangrijk vind, is saamhorigheid”, zegt hij. “Wat we samen hebben, de 1,2 miljoen KNVB-leden en de 3.000 clubs, is het voetbal. Als we het met elkaar doen, zijn we in staat wereldkampioen te worden. Dan moeten we het egoïsme van de grote clubs wel uitbannen.”

“We moeten leren voor elkaar te zorgen”, gaat De Waard verder. “Dat die 3.000 verenigingen er met zijn allen achter gaan staan, zodat die 1,2 miljoen leden kunnen renderen en dat er veel meer pareltjes komen te staan in onze vertegenwoordigende elftallen.”

“Je moet een doel hebben en daar mensen achter zien te krijgen”, vervolgt De Waard. “Ik weet dat ik daartoe in staan ben. Ik wil de Weghorst van de bestuurders zijn. Er vol voor gaan.”

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal over Arthur Hoyer (door Frank Heinen) en De Muurligger over Saudi-Arabië (door Hugo Borst). Check verder fragmenten over supportersgeweld en Feyenoorders in Oranje.