Het Franse team heeft woensdag bij de wereldkampioenschappen in Oberhof de derde plaats veroverd op het podium van de gemengde estafette, achter Noorwegen en Italië.

Eén evenement, één medaille. Onder impuls van Julia Simon, Anaïs Chevalier-Bouchet, Émilien Jacquelin en Quentin Fillon Maillet is het Franse team op woensdag 8 februari in Oberhof goed van start gegaan bij de wereldkampioenschappen biatlon. Voor het eerste onderdeel van de wedstrijd, na een felle strijd met Noorwegen en Italië, eindigden de Fransen uiteindelijk op de gemengde estafette op de derde plaats (+55″9), achter de Noren, die hun titel behielden, en de Italianen, tweede (+11″6).

Zilveren medaillewinnaars met hetzelfde team op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, de vier biatleten hadden echter beter kunnen dromen. De andere drie Fransen werden op het goede spoor gezet door nummer één van de wereld Julia Simon, maar uiteindelijk maakten ze te veel schietfouten om op meer te kunnen hopen (twee bij de vrouwen, zeven bij de mannen).

Julia Simons hete start verpest
Ondanks een fout bij het kogelstoten gaf Julia Simon, de favoriete in het individuele onderdeel, de Fransen een comfortabele voorsprong (+9,7 seconden op Italië). Daarna had Anaïs Chevalier-Bouchet hetzelfde succes bij het schieten, maar minder op ski’s. Wat de mannen betreft, zij hadden moeilijkheden voor de doelen. Emilien Jacquelin, die tweemaal in de fout ging in het buikschot en vervolgens in het staande schot, verloor de voorsprong die zijn teamgenoten hadden opgebouwd, waardoor Quentin Fillon Maillet in dezelfde tijd als Noorwegen en Italië van start ging.

De vijfvoudig Olympisch medaillewinnaar in Peking en winnaar van het algemeen wereldbekerklassement in 2022 had ook te lijden onder de doelen (3 fouten op het buikschot). Zijn duidelijk staande score was niet genoeg. De Fransman maakte zelfs een fout aan de finish voordat hij terugkeerde en zijn derde plaats behield.

Johannes Boe in fout maar zegevierend
Ondanks deze eerste medaille in het wereldkampioenschap biatlon kan het Franse team met spijt terugkijken, vooral gezien de ongewone schietfouten van de onvermijdelijke Johannes Boe. De Noordse biatleet, die een tijdje nek aan nek lag met Quentin Fillon Maillet, maakte drie fouten bij het buikschot en één bij het staande schot. Een prestatie ver van zijn gebruikelijke normen (91% in het buikschot en 86% in het staande schot in het WK dit seizoen). Maar de Fransman kon niet profiteren van de fouten van de Noor en werd zelfs verslagen door de Italiaan Tommaso Giacomel. Duitsland, gastheer van deze wereldkampioenschappen en favoriet voor de overwinning, eindigde deze gemengde estafette op een teleurstellende zesde plaats (+1’26″5).