Francesco Bagnaia, de Italiaanse coureur, behaalde een cruciale overwinning in de Indonesische GP vanuit de 13e startpositie, waardoor hij de leiding in het MotoGP-kampioenschap kon heroveren. Dit gebeurde nadat de raceleider Jorge Martin crashte5.

Hoe de Race zich Ontvouwde

Bij het uitgaan van de lichten was Bagnaia op een missie. Hij maakte snel werk van zijn reis naar de derde plaats. Van daaruit achtervolgde hij Maverick Viñales (Aprilia Racing) terwijl Martin de leiding nam. Toen kwam het werkelijk cruciale moment van de Grand Prix. Martin, die tot dan toe bijna perfect had gepresteerd en zaterdag de felbevochten leiding had genomen, gleed plotseling uit bij bocht 11, waardoor Bagnaia een open doel kreeg5.

Een Dramatische Opening

Bij de start van de race in Indonesië kreeg Martin de start van alle starts toen hij vanaf de zesde plaats op de grid de leiding nam. De Spanjaard vloog ook echt weg en leidde de weg van Viñales, al een paar fietslengtes vrij, met Quartararo die derde bleef. Martin en Viñales begonnen uit te checken terwijl er een rij begon te vormen achter Quartararo, maar Bagnaia had de wake-up call op zondagochtend gekregen toen hij klaar was om te racen en zijn weg baande door de rijders voor hem, klimmend van de 13e op de grid naar de derde plaats bij de start van ronde 35.

Bagnaia in de Aanval

Viñales had misschien nog niet die overwinning met Aprilia behaald, maar hij is geen vreemde op de bovenste trede en Bagnaia moest geduldig zijn om het nummer 12 terug te trekken binnen slaanafstand. De Italiaan nam kleine stukjes uit de Spanjaard en kwam langzaam maar zeker steeds dichterbij. Tegen de laatste ronde leek het erop dat Bagnaia genoeg in handen had. Maar de spanning steeg en steeg toen de Aprilia en de Yamaha het gat stoomwalsden, bijna binnen slaanafstand bij de laatste twee bochten. Maar geen van beiden kon een beweging maken en de Ducati passeerde de lijn voor een cruciale en historische overwinning, met Bagnaia die de eerste rijder werd die van buiten de top vier rijen in een droge race won sinds Marco Melandri bij de Turkse GP van 20065.