De Supercross van 2024 belooft een van de meest competitieve en diepgaande velden in de geschiedenis van de sport te worden. Het is al sinds 1999 geleden dat we een dergelijke sterke line-up hebben gezien, waarbij de gevestigde sterren nog steeds op hun hoogtepunt zijn en de nieuwe talenten hun intrede doen.

In 1999 zagen we de gehypete Carmichael en de soepele Reynard de gevestigde sterren als McGrath, Windham, Lusk, Emig, Ward, Pichon, Albertyn en Huffman uitdagen. MXGP-kampioen Sebasten Tortelli was ook in het veld, samen met Ferry, Button, Lamson en Dowd. Honda had toen een team van vier rijders, Suzuki en Kawasaki hadden er drie, en Yamaha had er in wezen vier met McGrath en Lamson op Chapparal. Dat zijn al veertien rijders voordat je bij de privérijders als Tim Ferry en Phil Lawrence komt, en toen hadden ze maar een startveld van 20 rijders!

In 2024 zijn er minder rijders per team, maar er zijn meer teams met de komst van Beta, KTM, Gas Gas en Husky in de sport. Er zijn ook twee nieuwe rookies in de Lawrence-broers die hun debuut maken in de premier klasse.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is Supercross?

Supercross is een variant van motorcross waarbij de races plaatsvinden op kunstmatige, technisch veeleisende circuits in stadions. Het is een zeer populaire en spectaculaire sport, vooral in de Verenigde Staten.

Wie zijn de Lawrence-broers?

De Lawrence-broers zijn twee jonge Australische motorcrossers die hun debuut maken in de premier klasse van de Supercross in 2024. Ze worden gezien als veelbelovende nieuwkomers in de sport.

Wat betekent het dat het veld ‘diep’ is?

In de context van motorcross en Supercross betekent een ‘diep’ veld dat er veel rijders zijn met het potentieel om races te winnen en voor het kampioenschap te strijden. Dit maakt de races onvoorspelbaar en spannend om te volgen.

Wat is een ‘rookie’?

Een ‘rookie’ is een term die wordt gebruikt in de sportwereld om een nieuwkomer of beginner aan te duiden. In de context van Supercross verwijst het naar een rijder die zijn debuut maakt in de premier klasse van de sport.

Wat is het verschil tussen een teamrijder en een privérijder?

Een teamrijder is een rijder die deel uitmaakt van een professioneel team en ondersteuning krijgt van dat team in termen van apparatuur, training, enz. Een privérijder daarentegen is een rijder die geen deel uitmaakt van een professioneel team en vaak zijn eigen apparatuur en ondersteuning moet voorzien.