In de wereld van MotoGP-races is Ducati een naam die synoniem staat voor innovatie en technologische vooruitgang. Gigi Dall’Igna, de man achter de Desmosedici, wordt alom erkend als een pionier op het gebied van aerodynamica. Zijn tienjarige leiderschap heeft het Italiaanse merk naar de top van de motorsport gebracht. Met de komst van de 2024 Ducati, die zijn debuut zal maken tijdens de Sepang-test, wordt er een nieuwe stap in aerodynamische ontwikkeling verwacht.

Dall’Igna benadrukt dat, ondanks de reeds bereikte successen, aerodynamica nog steeds het gebied is binnen de MotoGP met het grootste potentieel voor ontwikkeling. Hij ziet aerodynamica als een relatief nieuwe wetenschap in de motorwereld, waar nog veel innovatieve idee├źn te verkennen zijn die de prestaties van de motoren aanzienlijk kunnen verbeteren.

De ontwikkeling van Ducati neemt dit jaar een interessante wending vanwege de nieuwe concessieregels. Als het dominante team van vorig seizoen zal Ducati minder ontwikkelingsmogelijkheden hebben dan hun rivalen, maar ze profiteren nog steeds van het hebben van dubbel zoveel motoren in vergelijking met concurrenten zoals KTM, Aprilia of Honda. Deze beperkingen maken het voor Ducati uitdagender om hun projecten te evolueren, vooral omdat testen tijdens raceweekenden moeilijk is.

Naast technische ontwikkelingen is het managen van rijders en het omgaan met de politiek in de paddock ook een belangrijke taak voor Ducati dit seizoen. Met de komst van Marc Marquez naar Gresini, streeft Ducati ernaar om de rijders vrijheid te geven om hun beste prestaties te leveren, terwijl ze tegelijkertijd proberen om beschikbare data te delen. Dit kan volgens Dall’Igna van toegevoegde waarde zijn, niet alleen voor de technici, maar ook voor de rijders zelf.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 • Wat is aerodynamica?
  Aerodynamica is de studie van de beweging van lucht, met name wanneer deze in interactie is met een vast object, zoals een motorfiets. In de context van MotoGP-races, verwijst het naar het optimaliseren van de luchtstroom rond de motorfiets om de luchtweerstand te verminderen en de prestaties te verbeteren.
 • Wat zijn concessieregels in MotoGP?
  Concessieregels zijn regels die bepaalde voordelen bieden aan teams die niet recentelijk hebben gewonnen, zoals meer testtijd of de mogelijkheid om motorontwikkelingen door te voeren gedurende het seizoen. Dit is bedoeld om het competitieve veld meer in balans te brengen.
 • Wie is Gigi Dall’Igna?
  Gigi Dall’Igna is een ingenieur en de algemeen manager van Ducati Corse, de raceafdeling van Ducati. Hij staat bekend om zijn expertise op het gebied van aerodynamica en heeft een belangrijke rol gespeeld in de successen van Ducati in de MotoGP.
 • Wat is de Desmosedici?
  De Desmosedici is de naam van de racefiets die door Ducati wordt gebruikt in de MotoGP. Het is een van de meest geavanceerde en technologisch geavanceerde motorfietsen in de competitie.