De Formule 1 staat bekend om zijn constante streven naar innovatie en verbetering, zowel op technologisch vlak als in de organisatie van de races. In 2024 zal de F1-kalender een interessante wijziging ondergaan, waarbij drie races op zaterdag zullen plaatsvinden. Dit is een opvallende verschuiving van de traditionele zondagsraces en roept de vraag op wat de redenen hierachter zijn.

De kalender voor 2024 bevat 24 races, waarbij de Grand Prix van China zijn terugkeer maakt. Een andere significante verandering is de verplaatsing van de Grand Prix van Azerbeidzjan naar september. Maar het meest in het oog springend zijn de twee races in het Midden-Oosten die op een zaterdag zullen worden verreden. Dit besluit is genomen met respect voor de lokale cultuur en religie, aangezien de Ramadan op zondag 10 maart begint. Voor de Grand Prix van Bahrein, die op 2 maart plaatsvindt, is dit geen probleem, maar de Grand Prix van Saoedi-Arabië zou oorspronkelijk op dezelfde dag als de start van de Ramadan vallen. Om deze reden is besloten om het raceweekend op donderdag te starten met twee vrije trainingen, gevolgd door de race op zaterdag.

De Grand Prix van Las Vegas, die in 2023 ook op een zaterdagavond werd gehouden, zal in 2024 wederom op een zaterdag plaatsvinden. Voor Nederlandse fans betekende dit in 2023 een race op zondagochtend, maar in 2024 zullen ook de races in Bahrein en Saoedi-Arabië op zaterdag voor hen te volgen zijn.

Deze aanpassing in de racekalender toont de flexibiliteit en culturele gevoeligheid van de Formule 1 organisatie. Het biedt tevens een nieuwe dynamiek voor de fans, met races die nu ook op een andere dag dan de gebruikelijke zondag kunnen worden beleefd.

FAQ

 • Wat is de Formule 1?
  De Formule 1 (F1) is de hoogste klasse in de autosport zoals gedefinieerd door de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA), de sport’s wereldwijde bestuursorgaan.
 • Waarom zijn er races op zaterdag in 2024?
  Er zijn races op zaterdag gepland vanwege de start van de Ramadan op zondag 10 maart, wat een conflict zou vormen voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Daarnaast is de Grand Prix van Las Vegas traditioneel op een zaterdag.
 • Wat is de Ramadan?
  De Ramadan is een heilige maand in de islamitische kalender waarin moslims tussen zonsopgang en zonsondergang vasten.

Verklarende Woordenlijst

 • Grand Prix: Een term die gebruikt wordt voor een belangrijke race, meestal in de context van de Formule 1.
 • Vrije trainingen: Sessies voorafgaand aan de kwalificatie en de race waarin coureurs de baan kunnen verkennen en hun auto’s kunnen afstellen.
 • FIA: Fédération Internationale de l’Automobile, de internationale organisatie die de motorsport reguleert.