Ducati heeft dit jaar acht fulltime coureurs op de MotoGP-grid gehad, terwijl geen van hun belangrijkste rivalen er meer dan vier had. Dit roept de vraag op hoe het kampioenschap eruit zou zien als de fabrieksspecifieke motoren en de oudere motoren als twee afzonderlijke fabrikanten werden behandeld. Uiteindelijk kwamen de nieuwere GP23’s, bestuurd door het fabrieksteam en Pramac, vaker als winnaar uit de bus dan de oudere GP22’s, die door VR46 en Gresini werden ingezet1.

De alternatieve fabrikantenkampioenschap van 2023 ziet er als volgt uit:

  1. Ducati GP23 – 657
  2. Ducati GP22 – 462
  3. KTM – 373
  4. Aprilia – 236
  5. Yamaha – 196
  6. Honda – 185

Dit succes is grotendeels te danken aan Ducati’s technisch genie Gigi Dall’Igna. Het feit dat Marc Marquez mogelijk een oudere Ducati krijgt, zorgt voor veel opwinding, omdat het algemeen wordt geaccepteerd dat zelfs de oudere Ducati’s beter presteren dan de nieuwste modellen van andere fabrikanten1.

Kampioen Pecco Bagnaia sprak over de dynamiek tussen de GP23 en GP22 dit jaar en zei dat de ’22 motoren aanvankelijk een probleem waren, maar dat ze uiteindelijk alles wisten te verbeteren. Bagnaia, die zich tijdens de Valencia-test volledig op de GP24-prototype motor richtte, zei dat hij het gevoel had dat het “dezelfde stap” was als het voorgaande jaar en een veel kleinere verandering dan van 2021 naar 20221.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de Ducati GP23 en GP22?

De GP23 is een nieuwer model van Ducati’s MotoGP-motor, terwijl de GP22 een ouder model is. Beide motoren hebben in 2023 indrukwekkende resultaten behaald, waarbij de GP23 over het algemeen beter presteerde dan de GP221.

Wie zijn de belangrijkste rivalen van Ducati in de MotoGP?

De belangrijkste rivalen van Ducati in de MotoGP zijn KTM, Aprilia, Yamaha en Honda. In het alternatieve fabrikantenkampioenschap van 2023 eindigden deze fabrikanten achter de Ducati GP23 en GP221.

Wat is de rol van Gigi Dall’Igna bij Ducati?

Gigi Dall’Igna is een technisch genie bij Ducati en speelt een cruciale rol in het succes van het bedrijf in de MotoGP. Zijn expertise en innovaties hebben bijgedragen aan de indrukwekkende prestaties van zowel de GP23 als de GP221.

Verklarende woordenlijst

  • MotoGP: De MotoGP is de belangrijkste klasse van het wereldkampioenschap wegrace, een internationale motorsportcompetitie.
  • Fabrieksteam: Een fabrieksteam is een raceteam dat direct wordt ondersteund en gefinancierd door een motorfietsfabrikant.
  • Grid: De startopstelling van een race, waarbij de coureurs op basis van hun kwalificatietijden worden gerangschikt.