Jimmie Kenneth Johnson, geboren op 17 september 1975, is een Amerikaanse professionele autocoureur die deelneemt aan de NASCAR Cup Series. Hij is mede-eigenaar van het Legacy Motor Club team, waarvoor hij rijdt. Johnson’s carrière in de autosport begon echter niet op het asfalt, maar in het zand en de modder van off-road racing.

De Beginjaren

Johnson begon zijn racecarrière op vierjarige leeftijd met motorcross. Drie jaar later won hij het 60cc klasse kampioenschap, ondanks een knieblessure. Van motorcross maakte hij de overstap naar vier wielen en nam deel aan verschillende off-road series. In 1993 kreeg Johnson de kans om voor Herb Fishel te rijden, maar hij weigerde het aanbod en bleef buggies en trucks racen in off-road stadion- en woestijnraces.

De Overstap naar NASCAR

Na zijn succes in off-road racing, maakte Johnson de overstap naar stock car racing. Hij begon in de ASA voordat hij in 2000 naar de NASCAR Busch Series (nu Xfinity Series) verhuisde. Een jaar later, in 2001, maakte hij de overstap naar de NASCAR premier series. Hier maakte hij geschiedenis door als derde coureur in de NASCAR-geschiedenis zeven kampioenschappen te behalen.

Een Legendarische Carrière

Tussen 2002 en 2017 behaalde Johnson zeven kampioenschappen, 83 carrière-overwinningen, 222 top vijf finishes, 341 top tien finishes en 35 pole positions. Zijn zeven Cup-kampioenschappen, waarvan de eerste vijf opeenvolgend, zijn gelijk aan die van Richard Petty en Dale Earnhardt, de meeste aller tijden. Na zijn pensionering van fulltime NASCAR-competitie na het seizoen 2020, begon Johnson deel te nemen aan de NTT IndyCar Series.

FAQ

Wat is motorcross?
Motorcross is een vorm van off-road motorrijden op circuits die zijn gemaakt van zand, modder en gras.

Wat is off-road racing?
Off-road racing is een type autosport waarbij voertuigen concurreren op onverharde wegen of in off-road omstandigheden.

Wat is stock car racing?
Stock car racing is een vorm van autosport die populair is in de Verenigde Staten. De auto’s die in deze sport worden gebruikt, zijn gebaseerd op productieauto’s, maar zijn aangepast voor racen.

Wat is NASCAR?
NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) is een Amerikaanse auto-race organisatie die bekend staat om stock car races. Het is een van de meest populaire sporten in de Verenigde Staten.

Wat is de IndyCar Series?
De IndyCar Series is de hoogste klasse van open-wheel racing in Noord-Amerika. Het is bekend om de Indianapolis 500, een van de meest prestigieuze races ter wereld.