Pipo Derani, de regerend kampioen van de IMSA GTP Series, heeft een nieuw ronderecord gevestigd op de Daytona International Speedway en de pole gewonnen voor de 62e jaarlijkse Rolex 24 Hours at Daytona. Derani, rijdend in de #31 Whelen Engineering Cadillac V-Series.R, zette een tijd neer van 1:32.656, met een gemiddelde snelheid van 222.311 kilometer per uur. Dit was meer dan een seconde sneller dan het vorige kwalificatierecord, dat in 2019 werd gevestigd door Oliver Jarvis in de Mazda RT-24P.

De recordbrekende zondagmiddag van kwalificatie werd voorspeld toen Sebastian Bourdais het onofficiĆ«le record van de Daytona sportwagenbaan brak in Test Sessie 6, met een tijd van 1:33.236. Alle negen GTP-auto’s en coureurs die deelnamen, braken die benchmark. Derani’s tijd was zeven tienden sneller dan Jarvis’ 1:33.398, gezet in de voorafgaande Roar Before The 24, die PJ Jones’ 1:33.875 uit 1993 aan boord van de Toyota-Eagle Mk.III brak.

Bourdais, in de gouden #01 Cadillac ingeschreven door Chip Ganassi Racing, miste de pole en het nieuwe ronderecord met 0.071 seconden, maar verzekerde een volledig Cadillac-front voor de Daytona 24 Hours van volgend weekend. Achter hen kwalificeerde de #7 Porsche Penske Motorsports 963 zich als derde, dankzij Felipe Nasr.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de IMSA GTP Series?
De IMSA GTP Series is een autosportkampioenschap dat voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gehouden. Het staat bekend om zijn langeafstandsraces, waaronder de beroemde Rolex 24 Hours at Daytona.

Wat betekent ‘pole winnen’?
Het winnen van de ‘pole’ betekent dat een coureur de snelste tijd heeft neergezet in de kwalificatie voor een race. Dit geeft hen het recht om de race vanaf de eerste positie te starten.

Wat is de Daytona International Speedway?
De Daytona International Speedway is een racecircuit in Daytona Beach, Florida, VS. Het is bekend om het hosten van de Daytona 500, een van de meest prestigieuze races in de NASCAR-kalender, en de Rolex 24 Hours at Daytona, een belangrijke langeafstandsrace.

Wie is Pipo Derani?
Pipo Derani is een Braziliaanse autocoureur die momenteel deelneemt aan de IMSA GTP Series. Hij is bekend om zijn succes in langeafstandsraces, waaronder meerdere overwinningen in de Rolex 24 Hours at Daytona.

Verklarende woordenlijst

  • Ronderecord: De snelste tijd ooit geregistreerd op een specifiek racecircuit.
  • Pole: De eerste startpositie in een race, meestal toegekend aan de coureur die de snelste tijd neerzet in de kwalificatie.
  • IMSA GTP Series: Een autosportkampioenschap dat voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gehouden.
  • Daytona International Speedway: Een racecircuit in Daytona Beach, Florida, VS.
  • Rolex 24 Hours at Daytona: Een jaarlijkse 24-uursrace gehouden op de Daytona International Speedway.
  • Benchmark: Een standaard of referentiepunt waartegen prestaties of prestaties kunnen worden gemeten.