Formule 1-auto’s staan bekend om hun snelheid en technologische innovaties, maar hoe zit het met hun brandstofverbruik? In dit artikel duiken we dieper in het brandstofverbruik van deze krachtige machines en de regelgeving die dit beïnvloedt.

Brandstoflimieten in de Formule 1

Sinds 2019 mogen Formule 1-auto’s maximaal 110 kilogram brandstof per race (305 km / 190 mijl) gebruiken1. Dit is een verhoging van 5 kilogram ten opzichte van de vorige limiet. Deze verandering is doorgevoerd om coureurs in staat te stellen vaker op volle kracht te rijden. Het is belangrijk op te merken dat teams niet altijd de volledige 110 kilogram brandstof in de auto laden, omdat een zwaardere auto meer tijd per ronde kost1.

Brandstofverbruik en efficiëntie

Het brandstofverbruik van een Formule 1-auto varieert per circuit, maar over het algemeen verbruiken ze ongeveer 6 mijl per gallon (mpg)3. Ter vergelijking: een typische personenauto verbruikt ongeveer 30 mpg. Ondanks dit verschil in brandstofverbruik zijn Formule 1-motoren zeer efficiënt. De Mercedes-motor uit 2020 heeft bijvoorbeeld een thermische efficiëntie van meer dan 50%, wat betekent dat meer dan de helft van de energie in de brandstof wordt gebruikt om de auto voort te stuwen1. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 44% efficiëntie in 2014 en veel beter dan de 30% thermische efficiëntie van een normale personenauto1.

Toekomstige regelgeving en brandstofverbruik

De Formule 1 is voortdurend in ontwikkeling en de regelgeving rond brandstofverbruik en motoren zal naar verwachting veranderen in 20262. Een van de mogelijke gevolgen van deze nieuwe regels is de terugkeer van “fuel burn”, het opzettelijk verbranden van overtollige brandstof die niet nodig is voor directe motorprestaties2. Dit kan leiden tot een toename van het brandstofverbruik, maar het is nog onduidelijk hoe dit de sport precies zal beïnvloeden.

Veelgestelde vragen

Wat is het brandstofverbruik van een Formule 1-auto?

Het brandstofverbruik van een Formule 1-auto is ongeveer 6 mijl per gallon (mpg)3. Dit varieert echter per circuit en kan op sommige banen, zoals Monaco, oplopen tot 7 mpg3.

Hoeveel brandstof mag een Formule 1-auto per race gebruiken?

Sinds 2019 mogen Formule 1-auto’s maximaal 110 kilogram brandstof per race (305 km / 190 mijl) gebruiken1.

Wat is de thermische efficiëntie van een Formule 1-motor?

De thermische efficiëntie van een Formule 1-motor varieert per fabrikant, maar de Mercedes-motor uit 2020 heeft een thermische efficiëntie van meer dan 50%1.

Verklarende woordenlijst

  • Brandstofverbruik: De hoeveelheid brandstof die een voertuig verbruikt in verhouding tot de afgelegde afstand, meestal uitgedrukt in mijlen per gallon (mpg) of liters per 100 kilometer (l/100 km).
  • Thermische efficiëntie: Het percentage van de energie in de brandstof dat daadwerkelijk wordt omgezet in nuttige arbeid om het voertuig voort te stuwen. Een hogere thermische efficiëntie betekent dat een motor meer energie uit de brandstof haalt en minder energie verspilt als warmte.
  • Fuel burn: Het opzettelijk verbranden van overtollige brandstof die niet nodig is voor directe motorprestaties. Dit kan gebeuren om het gewicht van de auto te verminderen of om andere prestatievoordelen te behalen2.