Renault, een gevestigde naam in de Formule 1, heeft een grote verandering ondergaan. Vanaf 2021 zal het team verder gaan onder de naam Alpine F1 Team, een rebranding die deel uitmaakt van een bredere herstructurering binnen de Renault Groep24. Deze verandering is niet alleen symbolisch, maar brengt ook een nieuwe kleurstelling met zich mee. De traditionele gele en zwarte kleuren van Renault maken plaats voor de Franse nationale kleuren rood, wit en blauw2.

Deze transformatie is een strategische zet van de Renault Groep om de focus te leggen op hun belangrijkste merken: Renault, Dacia, Alpine en New Mobility. De CEO van de groep, Luca De Meo, heeft de leiding over deze herstructurering en heeft de taak om het merk Alpine, dat momenteel de A110 sportwagen produceert, naar een hoger niveau te tillen2. Het Alpine merk is geen onbekende in de motorsport, met overwinningen in de 24 uur van Le Mans en in de rallysport. Echter, het merk heeft nog nooit eerder als fabrikant in de Formule 1 deelgenomen2.

Ondanks de naamsverandering blijft de aanwezigheid van Renault in de Formule 1 sterk. De toekomstige chassis die door het in Enstone gevestigde team worden geproduceerd, zullen als Alpines worden aangeduid, maar de naam Renault blijft behouden aangezien de auto’s Renault E-TECH hybride motoren zullen gebruiken, geproduceerd in Viry-Châtillon2.

De Toekomst van Alpine F1

Het team is vastbesloten om onder de nieuwe kleuren terug te keren naar het podium en te winnen. “Deze verandering komt op een sleutelmoment in de traject van het team en de sport,” zei teambaas Cyril Abiteboul. “Alpine brengt een nieuwe betekenis, nieuwe waarden en kleuren naar de paddock met de geest van competitie uit andere werelden en Franse creatieve behendigheid. Deze zullen troeven zijn in de voorbereiding van de deadlines van 2022”2.

De nieuwe regelgevende en financiële kader zal de voorwaarden vaststellen voor een eerlijkere autosport in zijn herverdeling van inkomsten; eenvoudiger en progressief in zijn bestuur. “De implementatie van de ‘budget cap’ zal een einde maken aan de uitgavenrace en zal de ondertekenende teams in staat stellen om gemeten te worden voor hun sportieve waarde. Alpine heeft zijn plaats in de Formule 1 en kan strijden voor de overwinning”2.

Alpine F1: Een Nieuw Hoofdstuk

Met de introductie van Alpine, een symbool van Franse uitmuntendheid, in de meest prestigieuze van de wereldwijde autodisciplines, zet de Renault Groep de avontuur van fabrikanten in een vernieuwde sport voort. “We brengen een droommerk naast de grootste namen, voor spectaculaire autoraces gemaakt en gevolgd door liefhebbers. Alpine zal ook zijn waarden naar de F1 paddock brengen: elegantie, vindingrijkheid en durf”2.

Esteban Ocon zal samen met Fernando Alonso het Alpine team vormen in hun eerste seizoen op de grid. Beide coureurs hebben een druk voorseizoen gehad ter voorbereiding op de eisen van de 23-race kalender en reden de A523 voor het eerst op de officiële filmdag van het team op Silverstone. Beide coureurs zullen opnieuw de taken delen tijdens de komende Formule 1 pre-season test in Bahrein voordat de eerste race van het seizoen in Sakhir plaatsvindt op 5 maart2.