In de wereld van de Formule 1 heeft succes een prijs, en voor Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen, is die prijs letterlijk te nemen. Na een dominant seizoen in 2023, waarin hij maar liefst 19 van de 22 races won, staat Verstappen voor een aanzienlijke financiële uitdaging. De kosten voor zijn superlicentie, het vereiste document om te mogen deelnemen aan F1-races, zullen naar verwachting de €1,2 miljoen overstijgen in 2024.

Deze stijging is het gevolg van een regel binnen de FIA, de internationale autosportfederatie, die bepaalt dat de kosten voor een superlicentie toenemen naarmate een coureur meer punten scoort. Hoewel dit een aanzienlijke som geld is, zal Verstappen zelf niet voor deze kosten opdraaien. Zijn team, Red Bull Racing, heeft bevestigd dat zij de rekening voor de superlicentie zullen betalen.

Verstappen heeft zich uitgesproken over de situatie en benadrukt dat er een redelijke verhouding zou moeten zijn in de kosten. Hij erkent dat niemand had verwacht dat een coureur zoveel punten zou scoren, wat de hoge kosten voor de licentie verklaart.

Deze ontwikkeling benadrukt de financiële dynamiek binnen de Formule 1, waarbij teams bereid zijn aanzienlijke investeringen te doen in hun coureurs. Het illustreert ook de onvoorziene gevolgen van regelgeving binnen de sport, en hoe succes op de baan kan leiden tot onverwachte uitdagingen buiten het circuit.

FAQ

 • Wat is een superlicentie?
  Een superlicentie is een rijbewijs uitgegeven door de FIA dat coureurs moeten hebben om deel te nemen aan F1-races.
 • Wie betaalt de superlicentie voor Max Verstappen?
  Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, zal de kosten voor zijn superlicentie betalen.
 • Waarom is de superlicentie van Verstappen zo duur?
  De kosten voor een superlicentie zijn gekoppeld aan het aantal gescoorde punten door de coureur. Verstappen’s uitzonderlijke prestaties in 2023 hebben geleid tot een hoge score en dus hogere kosten.

Uitleg van Gebruikte Termen

 • FIA: Fédération Internationale de l’Automobile, de internationale organisatie die de regels voor autosportevenementen, waaronder Formule 1, beheert.
 • Formule 1: De hoogste klasse van internationale autosport voor eenzitters, bekend om zijn snelle en technologisch geavanceerde raceauto’s.
 • Red Bull Racing: Een Formule 1-team dat deelneemt aan het wereldkampioenschap en waarvoor Max Verstappen rijdt.