Het is een algemeen bekend feit in de autowereld dat Fiat en Ferrari een lange geschiedenis van samenwerking en partnerschap hebben. Maar is Fiat de eigenaar van Ferrari? Het antwoord is niet zo eenvoudig als een ja of nee.

Fiat, een Italiaanse autofabrikant, verwierf in 1969 een aandeel van 50% in Ferrari, een andere Italiaanse autofabrikant die bekend staat om zijn luxe sportwagens. Deze investering was bedoeld om de financiële stabiliteit van Ferrari te waarborgen en tegelijkertijd de sportieve reputatie van Fiat te versterken. In de loop der jaren heeft Fiat zijn aandeel in Ferrari verhoogd tot 90%.

Echter, in 2016, heeft Ferrari een belangrijke stap gezet naar financiële en operationele onafhankelijkheid. Het bedrijf werd afgesplitst van Fiat Chrysler Automobiles (FCA), de groep waartoe Fiat behoort, en werd een onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf. Hoewel FCA nog steeds een klein percentage van de aandelen in Ferrari bezit, is het merendeel van de aandelen nu in handen van andere investeerders en het publiek.

Dus, hoewel Fiat ooit een meerderheidsaandeelhouder was in Ferrari, is dat nu niet meer het geval. De relatie tussen de twee bedrijven blijft echter bestaan, gekenmerkt door een gedeelde geschiedenis, wederzijds respect en een voortdurende erkenning van elkaars bijdragen aan de auto-industrie.

Veelgestelde Vragen

Is Fiat nog steeds eigenaar van Ferrari?
Nee, Fiat is niet langer de eigenaar van Ferrari. Hoewel Fiat ooit een meerderheidsaandeelhouder was, is Ferrari sinds 2016 een onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf.

Wat is de relatie tussen Fiat en Ferrari?
Fiat en Ferrari hebben een lange geschiedenis van samenwerking en partnerschap. Fiat heeft in het verleden een aanzienlijk aandeel in Ferrari gehad, maar tegenwoordig zijn de twee bedrijven operationeel onafhankelijk van elkaar.

Verklarende Woordenlijst

Fiat: Een Italiaanse autofabrikant, opgericht in 1899. Fiat is bekend om zijn brede scala aan voertuigen, van compacte stadsauto’s tot bedrijfsvoertuigen.

Ferrari: Een Italiaanse autofabrikant, opgericht in 1939. Ferrari is wereldwijd bekend om zijn luxe sportwagens en zijn succes in de Formule 1-racerij.

Beursgenoteerd bedrijf: Een bedrijf waarvan de aandelen vrij verhandelbaar zijn op de openbare aandelenmarkt. Beursgenoteerde bedrijven zijn onderworpen aan strenge regelgeving en moeten regelmatig financiële en operationele informatie verstrekken aan het publiek.

Aandeelhouder: Een individu of entiteit die eigendom (aandelen) bezit in een bedrijf. Aandeelhouders hebben het recht om te stemmen op bedrijfsbeslissingen en kunnen een deel van de winst van het bedrijf ontvangen in de vorm van dividenden.