Motorracefans over de hele wereld zijn vaak verdeeld over de vraag welke raceklasse superieur is: MotoGP of Superbike. Hoewel beide klassen hun eigen unieke kenmerken en aantrekkingskracht hebben, zijn er aanzienlijke verschillen tussen de twee, zowel in termen van de motoren die worden gebruikt als de regels die de races beheersen. In dit artikel zullen we deze verschillen in detail onderzoeken en proberen te bepalen welke klasse uiteindelijk de snelste is.

MotoGP versus Superbike: De Motoren

MotoGP-motoren zijn ontworpen met één doel voor ogen: racen. Ze worden ondersteund door enorme budgetten, waardoor elk onderdeel van de motor kan worden geoptimaliseerd voor maximale prestaties6. Aan de andere kant moeten Superbikes gebaseerd zijn op straatmotoren, met frames die voorzien moeten zijn van een normaal chassisnummer, net als gewone straatmotoren6.

In het moderne reglement van het Superbike-kampioenschap zijn de toegestane aanpassingen aan het motorblok beperkt. De grootste vermogenswinst zit in de cilinderkop, maar ook hier zijn de toegestane aanpassingen beperkt6. Het vermogen van Superbikes wordt geschat op ongeveer 240 pk, terwijl het vermogen van MotoGP-motoren kan oplopen tot wel 300 pk6.

MotoGP versus Superbike: De Regels

De regels die de MotoGP en Superbike klassen beheersen, verschillen aanzienlijk. In de MotoGP zijn de regels minder restrictief, waardoor teams zoveel kunnen uitgeven als ze willen aan fietsen, testapparatuur, personeel en dergelijke4.

Daarentegen zijn de regels in de Superbike-klasse veel strikter. De motoren moeten gebaseerd zijn op productiemodellen en er is weinig ruimte voor innovatie of verandering van de motoren zelf3. Dit is gedaan om de kosten voor de teams laag te houden en de Superbike-klasse ‘betaalbaar’ te houden voor de kleinere raceteams6.

Conclusie

Hoewel MotoGP-motoren over het algemeen sneller zijn dan Superbikes, is het verschil in snelheid op het circuit vaak klein. Dit komt door de vele factoren die de prestaties van een motorfiets op het circuit beïnvloeden, waaronder de vaardigheid van de rijder, de conditie van het circuit en de weersomstandigheden. Het verschil in rondetijden tussen de twee klassen op het TT-circuit van Assen is bijvoorbeeld slechts ongeveer 2,5 seconden6.

Dus, hoewel MotoGP-motoren technisch gezien sneller zijn dan Superbikes, kan het verschil in snelheid op het circuit vaak klein zijn. Uiteindelijk komt het neer op de vaardigheid van de rijder en de omstandigheden op de dag van de race.