De resultaten van de Superpole voor de twaalfde en laatste ronde van het 2023 Wereld Superbike Kampioenschap in Jerez, Spanje, zijn binnen. Alvaro Bautista heeft het Toprak Razgatlioglu bijna onmogelijk gemaakt om de titel te winnen door de pole position te claimen, terwijl de Turkse rijder slechts zevende werd1. Bautista heeft nu een hand op een andere wereld Superbike trofee na het claimen van de pole in Jerez – zijn vierde van het seizoen1.

Er was bijna geen actie in FP1 vanwege het weer, dus Razgatlioglu begon het weekend aan de top met zijn FP2 tijd, terwijl Bautista uitgleed in dezelfde sessie. Maar tijdens de Superpole was het een ander verhaal, met de Aruba Ducati rijder die een statement maakte. Nadat hij al eerder op zaterdagochtend de FP3 had getopt, pakte Bautista de draad weer op en sprong naar de top zodra hij op de baan was, waarbij hij de natte plekken op zijn kwalificatiebanden vermeed voor een beste tijd van 1m 38.635s1.

Dominique Aegerter kwam het dichtst in de buurt van het verslaan van de Spanjaard. Zijn laatste run voor GYTR GRT Yamaha bracht hem naar de tweede plaats, 0.210s achter Bautista, met de twee rijders achter de 2022 Supersport en MotoE kampioen ongelooflijk dicht bij elkaar in tijden1. Alex Lowes sprong laat in de sessie naar de tweede plaats, verbeterde van de 14e plaats voor Kawasaki, voordat hij een plek terugviel1.

Jonathan Rea, zesvoudig kampioen, was een van de drie rijders die vroeg vertrokken voor hun laatste vliegende ronden, om eventuele gele vlag incidenten te vermijden, samen met Scott Redding en Tito Rabat. In goede vorm nodigde Rea Redding uit om hem te volgen. Op dat moment op de voorlopige pole, verbeterde de Kawasaki rijder zijn tijd om bovenaan te blijven, waarbij hij Redding naar de derde plaats achter zich liet, maar ze gingen misschien te vroeg aangezien er een reeks betere ronden aankwamen1.

Rea eindigde zijn laatste kwalificatie in het groen op de vierde plaats voor Kawasaki. Het was tot nu toe een rustig weekend voor hem, met een 13e plaats op de gecombineerde tijden1. Voor de Brit eindigde Remy Gardner kortstondig op de tweede plaats voordat hij zichzelf terugvond op de vijfde plaats voor GYTR GYT Yamaha. Philipp Oettl verbeterde ook laat in de sessie voor de zesde plaats voor Team GoEleven Ducati1.

Dit resulteerde in een zevende plaats voor Razgatlioglu, die tot het uiterste ging op de Yamaha maar geen antwoord kon vinden toen hij het het meest nodig had om zijn titelkansen te verlengen, meer dan 0.5s langzamer bij de geblokte vlag1. De Spaanse rondes zijn een smet geweest op de sterke kwalificatievorm van de #54 dit seizoen – zijn enige lagere start dit seizoen kwam in de Catalunya ronde, waar hij achtste op de grid was1.

Na zijn enorme val op vrijdag herstelde Garrett Gerloff zich en kwam terug voor de negende plaats voor Bonovo Action BMW. Andrea Locatelli maakte de top tien tijden compleet voor Pata Yamaha1. Leandro Mercado (22e) was een verrassende late toevoeging, hij verving Eric Granado bij het Petronas MIE Racing Honda Team, die een gebrek aan beweging in zijn pols had na het oplopen van een botinfectie na zijn laatste uitval1.

De snelste ronde ooit op Jerez in de World Superbike is nog steeds in handen van Alvaro Bautista (Ducati, 2019) met een tijd van 1m 39.004s1. Er was geen race op Jerez in 2022. De resultaten van 2021 waren: Superpole – Toprak Razgatlioglu, Race 1 – Toprak Razgatlioglu, Superpole Race – Geannuleerd, Race 2 – Toprak Razgatlioglu1. De laatste ronde was: Superpole – Jonathan Rea, Race 1 – Alvaro Bautista, Superpole Race – Alvaro Bautista, Race 2 – Alvaro Bautista1. Het resterende schema (UK tijd) is: Zaterdag Race 1 – 13.00, Zondag Warm-up – 08.00, Superpole Race – 10.00, Race 2 – 13.001.