In het MotoGP-seizoen van 2023 heeft Ducati een ongeëvenaarde prestatie geleverd door maar liefst 17 overwinningen te behalen, een record in de geschiedenis van de sport. Deze indrukwekkende reeks successen werd geleid door Francesco Bagnaia, die zijn tweede opeenvolgende wereldtitel veiligstelde tijdens de Grand Prix van Valencia. Dit markeert een mijlpaal voor Ducati, die hiermee hun status als toonaangevende kracht in de motorsport verder verstevigen.

Naast Bagnaia’s individuele triomfen, heeft Ducati ook hun vijfde constructeurstitel behaald, waarvan vier opeenvolgend. Dit benadrukt niet alleen de kwaliteit van hun machines, maar ook de consistentie en het talent van hun rijders. Het seizoen werd gekenmerkt door een ongekende reeks van 43 podiumplaatsen, waarbij alle acht rijders op de Desmosedici-machines minstens één keer op het podium stonden.

De prestaties van Ducati in 2023 zijn een bewijs van hun voortdurende streven naar perfectie en innovatie. Met 13 keer een 1-2 finish en 60 keer een volledige bezetting van de eerste startrij, hebben ze hun dominantie op de grid duidelijk gemaakt. Deze successen zijn niet alleen te danken aan de technische superioriteit van hun motoren, maar ook aan de strategische keuzes en het management van het team.

Ducati’s vermogen om consistent topprestaties te leveren, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden, heeft hen een voorsprong gegeven die moeilijk te evenaren is. Terwijl ze zich voorbereiden op het volgende seizoen, blijft de vraag wie de beste Ducati-rijder is een onderwerp van discussie, maar één ding is zeker: de toekomst ziet er rooskleurig uit voor het Italiaanse merk.