Steeds meer Franse wielrenners beginnen hun seizoen in Australië. Aanstaande dinsdag 17 januari start in Adelaide de eerste grote etappekoers met de Tour Down Under.

Het idee om het seizoen te beginnen in Australië, op 15.000 kilometer van Frankrijk, wordt steeds aantrekkelijker voor Franse beroepsrenners. Aanstaande dinsdag 17 januari trapt de Tour Down Under in Adelaide de etappekoersen van het seizoen 2023 af en markeert de terugkeer na twee jaar afwezigheid vanwege de gezondheidscrisis.

Vóór de Covid-19 crisis had de Tour Down Under zich de afgelopen tien jaar op de internationale kalender weten te vestigen als de eerste “referentiekoers” van het seizoen. Voor Bryan Coquard, de sprinter van Cofidis, is de start van zijn seizoen in Australië midden in de zomer op het zuidelijk halfrond een goede manier om de routine, die in het wielrennen een last kan zijn, te doorbreken: “Ik wil de Franse wedstrijden niet denigreren, maar als je elk jaar de Marseillaise, Bessèges of de Provence doet, wordt het een beetje saai. Hier is het een beetje exotisch en het is een beetje een opsteker”, geeft hij toe.

Globalisering van het professionele wielrennen
Hoewel de start in Australië nog geen deel uitmaakt van de voorbereidingslogica van de Europese renners, ziet Marc Madiot, de manager van Groupama-FDJ, de toename van het aantal wedstrijden ver van de Europese klassiekers toch als positief: “Het stelt ons in staat om veel renners werk te geven. Het is een moeilijke tijd en hoe meer mogelijkheden we teams en personeel kunnen geven om zich te uiten.”

Maar in het tijdperk van de opwarming van de aarde en de wens van velen om hun energievoetafdruk te verkleinen, maakt het idee om 15.000 kilometer te rijden voor slechts vijf wedstrijddagen sommige renners in het peloton twijfelachtig. Ik weet dat ik voor mijn werk veel moet reizen en dus een grote ecologische voetafdruk heb”, legt Guillaume Martin, renner bij Cofidis, uit. Maar als ik soms de zeer lange reizen een beetje kan beperken, is het duidelijk dat het vandaag deel uitmaakt van mijn denken.”

Alle 18 eliteteams van de World Tour zijn vertegenwoordigd in deze eerste etappekoers met enkele grote namen, waaronder Christopher Froome en Geraint Thomas, twee voormalige Tour de France-winnaars.