De MotoGP-kalender voor 2024 is herzien door de seriepromotor Dorna Sports na de annulering van de Grand Prix van Argentinië. De kalender van dit jaar zou met 22 rondes de langste in de geschiedenis zijn, beginnend op 10 maart met de Grand Prix van Qatar. Echter, de derde ronde van het seizoen in Argentinië leek vorige week ernstig in gevaar door bezuinigingen van de overheid onder het nieuwe presidentschap van het land.

De bezuinigingen hebben direct invloed op de race die wordt gehouden in Termas de Rio Hondo, aangezien de grand prix zwaar wordt gesubsidieerd door de overheid. Op woensdag 31 januari bevestigden Dorna en het bestuursorgaan van de MotoGP, de FIM, dat de Grand Prix van Argentinië van de kalender van 2024 is geschrapt. Argentinië keerde in 2014 terug op de MotoGP-kalender op het circuit van Rio Hondo en is sindsdien een vaste waarde op de kalender geweest, met uitzondering van de twee COVID-jaren in 2020 en 2021.

“Vanwege de huidige omstandigheden in Argentinië heeft de promotor van het evenement meegedeeld dat het momenteel niet in staat is om de diensten te garanderen die nodig zijn voor de Grand Prix om plaats te vinden in 2024 volgens de MotoGP-normen. “Dit evenement zal niet worden vervangen op de kalender van 2024. MotoGP hoopt in 2025 terug te keren naar de race in Termas de Rio Hondo.”

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is MotoGP?
MotoGP is de hoogste klasse van motorraces, georganiseerd door de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM).

Wat is Dorna Sports?
Dorna Sports is een internationaal sportmanagement- en marketingbedrijf, met een bijzondere focus op motorraces. Ze zijn de huidige organisatoren en promotors van de MotoGP.

Wat is de Grand Prix van Argentinië?
De Grand Prix van Argentinië is een motorrace die deel uitmaakt van de MotoGP-kalender. De race wordt traditioneel gehouden op het circuit van Termas de Rio Hondo.

Wat betekent het als een race wordt ‘geschrapt’?
Als een race wordt ‘geschrapt’, betekent dit dat deze wordt verwijderd uit de officiële kalender en niet zal plaatsvinden zoals oorspronkelijk gepland.

Wat is de FIM?
De Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) is de wereldwijde bestuursorganisatie voor motorraces. Ze zijn verantwoordelijk voor het reguleren en organiseren van verschillende motorrace-evenementen over de hele wereld, waaronder de MotoGP.