Het afgelopen weekend werd de Grand Prix van San Marino gedomineerd door één nieuwsverhaal: de voortdurende saga over waar Marc Marquez in 2024 zal eindigen, te midden van speculaties dat de zesvoudig MotoGP-kampioen dichter dan ooit bij een overstap van Repsol Honda naar het satelliet Ducati-team Gresini Racing staat voor het volgende seizoen, samen met zijn broer Alex1.

De keuze voor Gresini Ducati

Als Marquez inderdaad de overstap naar Gresini maakt, zou hij erop vertrouwen dat hij snel op snelheid komt tijdens de vroege tests van 2024, gezien hoe goed de 2023 Ducati is waarmee hij zou rijden1. Dit zou echter betekenen dat hij teams en fabrikanten verandert na de traditionele Valencia-test, die meestal de eerste kans biedt om kilometers te maken met een nieuwe werkgever voor het volgende seizoen1.

Het Lorenzo-voorbeeld

Er is een precedent voor een dergelijke late beslissing in de MotoGP: Jorge Lorenzo. Mocht Marquez pas na de laatste ronde besluiten dat hij bij Honda blijft, dan zouden de twee Moto2-titelkandidaten die aanvankelijk in de race waren voor de tweede Gresini-zitplaats in 2024 – Tony Arbolino en Jake Dixon – waarschijnlijk vergelijkbare ontsnappingsroutes hebben die hen in staat zouden stellen om alsnog een plek te bemachtigen1.

Deadline voor Marquez’ toekomst

Marquez heeft aangegeven wanneer hij een beslissing zal nemen over zijn MotoGP-toekomst, nadat hij opmerkte dat “de problemen nog steeds hetzelfde zijn” met de nieuwe Honda waarmee hij in 2024 zou rijden2. Hoewel er geruchten zijn dat Marquez dicht bij een overstap naar Gresini Ducati staat5, heeft Ducati’s Gigi Dall’Igna niet de speculaties ontkend over het aantrekken van de voormalig wereldkampioen voor het seizoen 2024, maar hij benadrukte dat er voor- en nadelen zijn aan een dergelijke zet6.

In de komende maanden zal de beslissing van Marquez over zijn toekomst in de MotoGP ongetwijfeld voor veel discussie en speculatie zorgen. Het is nu aan Marquez om te bepalen of hij bij Honda blijft of de sprong waagt naar Gresini Ducati voor het seizoen 2024.