Max Verstappen, de drievoudig wereldkampioen Formule 1, heeft volgens AlphaTauri teammanager Graham Watson de sport “in zijn eentje gered”. Hij beweert dat Verstappen een nieuwe doelgroep naar de sport heeft gebracht, in tegenstelling tot Lewis Hamilton, die hij als een “merk” beschouwt en niet uitsluitend erkend wordt voor zijn F1-inspanningen zoals Verstappen1.

Verstappen kwam in 2015 op 17-jarige leeftijd als recordbreker in de Formule 1 terecht met het junior team van Red Bull, toen bekend als Toro Rosso. Op dat moment stond Hamilton op het punt om zijn tweede titelwinnende campagne met Mercedes te beginnen. In 2021 vocht Verstappen voor het eerst om de titel en kwam als winnaar uit de bus tegen Hamilton, wat het begin markeerde van het Verstappen-tijdperk. Sindsdien heeft de Nederlander zich een weg gebaand naar de status van drievoudig wereldkampioen1.

De serie wordt nu duidelijk geleid door Verstappen, wiens ‘Oranje Leger’ fanbase hem door heel Europa volgt en de tribunes vult, met name bij zijn thuisrace, de Grand Prix van Nederland in Zandvoort, die is herrezen als een viering van de vliegende Hollander1.

Watson stelt dat Verstappen de Formule 1 “in zijn eentje heeft gered” door een nieuw publiek naar de sport te brengen. Dit verschilt van de invloed van Hamilton, die hij als een “merk” beschouwt en niet uitsluitend erkend wordt voor zijn F1-inspanningen zoals Verstappen. “Max is het beste dat de Formule 1 is overkomen,” verklaarde Watson aan Verstappen.com1.

“Mijn vrouw is 60 jaar oud, maar een grote fan van Max. Vanwege zijn stijl, vanwege de opwinding die hij op de baan creëert. Max brengt een heel nieuw publiek naar de Formule 1. Lewis Hamilton is zeer getalenteerd, maar is betrokken bij zoveel dingen dat mensen zich afvragen: is hij een Formule 1-coureur of niet? Hij wordt geassocieerd met zoveel andere dingen. Lewis…”1.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het dat Lewis Hamilton een ‘merk’ wordt genoemd?
In deze context betekent het dat Hamilton niet alleen bekend staat om zijn prestaties in de Formule 1, maar ook om zijn betrokkenheid bij andere activiteiten en initiatieven buiten de sport. Dit kan variëren van mode en muziek tot sociale en milieuactivisme.

Wat is het ‘Oranje Leger’?
Het ‘Oranje Leger’ is de bijnaam voor de grote en gepassioneerde groep fans van Max Verstappen, die vaak gekleed gaan in oranje om hun steun te tonen tijdens Formule 1-races.

Wat betekent het dat Max Verstappen de Formule 1 ‘in zijn eentje heeft gered’?
Dit betekent dat Verstappen volgens Graham Watson een cruciale rol heeft gespeeld in het aantrekken van een nieuw publiek naar de Formule 1, wat de populariteit en het succes van de sport heeft versterkt.

Verklarende woordenlijst

Formule 1: Een internationale autosportklasse die wordt beschouwd als de hoogste klasse van eendaagse autosport.

Grand Prix: Een term die wordt gebruikt om een belangrijke autorace aan te duiden, meestal als onderdeel van de Formule 1-kalender.

Wereldkampioen: De titel die wordt toegekend aan de coureur of het team dat aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft verzameld in de Formule 1.

Mercedes en Red Bull: Twee van de meest succesvolle teams in de recente geschiedenis van de Formule 1. Lewis Hamilton heeft meerdere wereldtitels gewonnen met Mercedes, terwijl Max Verstappen zijn titels heeft gewonnen met Red Bull.