Max Emilian Verstappen, geboren op 30 september 1997 in Hasselt, is een autocoureur van Nederlands-Belgische afkomst. Hij rijdt onder de Nederlandse vlag in de Formule 1 voor het team van Red Bull Racing. Op 12 december 2021 werd Verstappen de eerste Nederlandse Formule 1-wereldkampioen ooit. In 2022 en 2023 wist hij deze titel te prolongeren.

Verstappen’s keuze om onder de Nederlandse vlag te rijden in plaats van de Belgische heeft veel aandacht getrokken. Toen hij 18 jaar oud werd, mocht hij van de FIA kiezen welk land hij zou vertegenwoordigen in de Formule 1. Ondanks zijn Belgische geboorteplaats, koos Verstappen ervoor om onder de Nederlandse vlag te racen5. Dit besluit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan zijn status als de eerste Nederlandse Formule 1-wereldkampioen.

Verstappen’s prestaties in de Formule 1 zijn opmerkelijk. Hij heeft zich snel opgewerkt in de rangen van de sport, en zijn vaardigheden achter het stuur hebben hem veel lof opgeleverd. Zijn overwinning in 2021 was een historisch moment voor de Nederlandse autosport, en zijn daaropvolgende titelverdedigingen in 2022 en 2023 hebben zijn status als een van de beste coureurs in de sport bevestigd.

Verstappen’s succes in de Formule 1 heeft hem tot een nationale held in Nederland gemaakt. Zijn keuze om onder de Nederlandse vlag te racen heeft ongetwijfeld bijgedragen aan zijn populariteit in het land. Ondanks zijn Belgische wortels, wordt Verstappen op de officiële website van de Formule 1 als Nederlander aangemerkt6. Zijn prestaties hebben de aandacht van de wereld op de Nederlandse autosport gevestigd en hebben bijgedragen aan een groeiende interesse in de sport in Nederland.