Yamaha heeft kritiek geuit op de WorldSBK-stewards na hun beslissing om Alvaro Bautista niet te bestraffen tijdens de race in Magny-Cours1. Paul Denning, teambaas van Yamaha, verwees naar het incident in de Superpole Race, waarbij de leider in het WorldSBK-klassement zijn teamgenoot Michael Ruben Rinaldi van de baan reed1.

Onvrede over het gebrek aan consistentie

Ondanks dat zijn rijder de race won, was Denning niet onder de indruk van het gebrek aan consistentie dat de stewards toonden. Hij zei: “Naar onze mening is het een vrij eenvoudige en duidelijke positie dat regelgeving gevolgd moet worden en de regel is om op een verantwoorde manier te rijden en geen van je concurrenten in gevaar te brengen”1. Bautista remde te laat in een duel met Toprak, waardoor Rinaldi al wijd ging en Bautista te snel en te laat remde; hij gaf dit zelf toe in Parc Ferme1. Denning voegde eraan toe: “Het was niet opzettelijk, misschien ook niet zijn fout, maar het was een van die dingen. Als rijders echter gestraft gaan worden voor fout A, het neerhalen van een rijder, wanneer het een gewelddadig …

Oproep tot duidelijkere regelgeving

Yamaha benadrukt het belang van duidelijke regelgeving en het naleven ervan in de motorsport. Het bedrijf hanteert een strikte nalevingscode voor zowel haar eigen activiteiten als die van haar leveranciers56. In het licht van het incident in Magny-Cours roept Yamaha op tot een betere handhaving van de regels en een consistente toepassing van straffen om de veiligheid en eerlijkheid in de sport te waarborgen.

Conclusie

Het incident in Magny-Cours heeft Yamaha ertoe aangezet om de inconsistentie van de WorldSBK-stewards aan de kaak te stellen. Het bedrijf benadrukt het belang van duidelijke regelgeving en het naleven ervan om de veiligheid en eerlijkheid in de motorsport te waarborgen. Het is van cruciaal belang dat de stewards in de toekomst consistenter optreden bij het beoordelen van incidenten en het opleggen van straffen om het vertrouwen van teams en rijders in het systeem te behouden.