De Franse ploeg verloor zondag in de finale van het wereldkampioenschap in Stockholm van de Denen (34-29) en hun aanvallende armada.

De driekleurige dam brak uiteindelijk op het slechtst mogelijke moment. Het Franse mannenhandbalteam heeft zondag 29 januari in Stockholm (Zweden) in de WK-finale verloren van Denemarken (34-29). De beste verdediging van de competitie, Frankrijk werd zestig minuten lang overspeeld door de nu drievoudig wereldkampioenen, zonder ooit een antwoord te vinden.

Het was een vertrouwde uitdaging voor Les Bleus, die het moesten opnemen tegen de beste aanval van het toernooi: 274 doelpunten voor de finale, oftewel 34,25 doelpunten per wedstrijd. Maar de Denen, die 34 doelpunten per wedstrijd maakten, waren op hun gebruikelijke niveau. Dit was veel te veel om te verwachten een finale te winnen, vooral met een slagingspercentage van 74% op schoten (34/46). Frankrijk had echter argumenten. Ze kwamen uit hun benchmarkwedstrijd in de halve finale tegen Zweden (31-26).

“De Denen in de rust
Maar vanaf de eerste minuten van de wedstrijd namen de Scandinaviërs aanvallend de overhand. We gaan niet in staat zijn om de bal in het net te krijgen,” zei hij. We hebben veel dingen voor ons, we hebben een openingswedstrijd die het ons moeilijk maakte”, zei hij op BeIN Sports.

Zij namen snel de leiding, scoorden de eerste drie doelpunten van de wedstrijd en bouwden na slechts zeven minuten een aanzienlijke voorsprong op (6-2). “Denemarken speelde een geweldige wedstrijd. Ze hadden veel succes in de eerste helft,” bevestigde Nikola Karabatic op TF1. De Fransen zijn er nooit in geslaagd dit voordeel teniet te doen.

Als bewijs van het comfort waarin de Denen aan de wedstrijd begonnen, duurde het twaalf lange minuten voordat de Franse doelman Vincent Gérard een schot van de tegenstander stopte. Het was een goed begin van de wedstrijd, maar het duurde niet lang voordat de wind ging liggen, want de keeper verrichtte twee reddingen achter elkaar. De doelman van Saint-Raphaël was op dreef tegen Zweden, maar verrichtte geen wonderen (4/25). Zijn vervanger Rémi Desbonnet, die na 15 minuten inviel en heldhaftig was tegen Duitsland in de kwartfinale (35-28), deed het niet veel beter (3/16).

Gebrek aan agressie tegen de getalenteerde Deense voorwaartsen
Tot hun eer was de verdedigingsmuur voor de zone veel minder effectief dan tegen Zweden. Het ontbrak de Fransen aan agressiviteit om snel uit te halen naar de Deense schutters die niet veel vroegen. De getalenteerde Mathias Gidsel (6/11 bij het schieten), verkozen tot beste speler van de competitie, Simon Pytlick (9/12) en vooral Rasmus Lauge Schmidt (10/11) genoten van de ruimtes die overbleven. Dit alles zonder dat de 35-jarige ster Mikkel Hansen één keer in het veld hoefde te schieten (slechts 1 doelpunt, vanaf de penaltystip). Hij was zelfs beperkt tot de bank in de tweede helft.

De steunpilaren van de Franse verdediging, Luka Karabatic en Ludovic Fabregas, hadden niet het gebruikelijke gewicht. Bovendien werd de laatste twee minuten voor rust bestraft met twee dismissals. Om een derde tijdelijke uitsluiting, synoniem met een rode kaart, te vermijden, verving Guillaume Gille hem aan het einde van de tweede helft door Mathieu Grebille. Het mocht niet baten, ook al kregen Les Bleus verschillende mogelijkheden om gelijk te maken en zelfs voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te komen.

“We vochten tot het einde. We waren niet efficiënt in de momenten van verandering”, gaf Guillaume Gille toe. We waren niet efficiënt op de momenten dat we dat moesten zijn”, zei Guillaume Gille. Net als hun verdediging ontbrak het Frankrijk aan te veel ingrediënten om een zevende wereldtitel te veroveren.