De Regionale Economische Administratieve Rechtbank van Catalonië (TEAR) heeft de voormalige bestuurder in het gelijk gesteld tegen het door de Belastingdienst gevorderde bedrag aan inkomstenbelasting over 2016.

De ex-renner en wereldkampioen Jorge Lorenzo maakt een einde aan de “nachtmerrie” die hij beweerde te hebben meegemaakt door de “vervolging” van het Spaanse ministerie van Financiën jegens hem, met de afsluiting van de laatste map (die van het jaar 2016) van de inspectie die de belastingdienst bij hem opende.

In een open brief aan de media legt Lorenzo uit dat hij in Lugano (Zwitserland) is gaan wonen vanwege de omgeving, de opleiding en ook vanwege een belastingregime dat “veel redelijker en minder agressief en confiscatoir” is dan dat van andere plaatsen, onder verwijzing naar Spanje.

Lorenzo gaf een samenvatting van zijn situatie met de belastingdienst en vierde het feit dat het onderzoek en de klacht tegen hem na jaren van lijden nu zijn afgesloten. In juni 2017 werd een inspectie geopend waarin de status van de renner als Zwitserse belastingplichtige werd aangevochten.

“Hoewel de Zwitserse autoriteiten volhielden dat mijn situatie volkomen legaal was, trok de Spaanse belastingdienst altijd alles in twijfel. Zo stuurde het honderden verzoeken naar mijn sponsors en teams, die niet alleen informatie wilden, maar mij in diskrediet wilden brengen bij de publieke opinie, waardoor ik in de media als een fraudeur overkwam”, herinnerde de Spanjaard zich.

“VERNEDERENDE SITUATIES”.
Volgens Lorenzo stuurde de belastingdienst afgezanten naar de “paddock” om hem te dwingen een document te ondertekenen. “Ze vielen me aan en blokkeerden mijn uitgang toen ik minuten voor de start van een wedstrijd op de fiets wilde stappen,” zei hij.

“Ik moest ook het geld dat ze eisten vooraf betalen, om te voorkomen dat er beslag zou worden gelegd en dat ik in vernederende situaties terecht zou komen (zoals verschijnen op lijsten van wanbetalers). Een echte aanfluiting. Ik heb veel geleden gedurende deze vijf en een half jaar”, voegde hij eraan toe.

Een vervolging die volgens hem uiteindelijk zijn sportieve prestaties beïnvloedde. “Als professional heb ik altijd geprobeerd me te concentreren op de wedstrijden, door me af te zonderen van het lawaai van anderen. Maar ik moet toegeven dat de druk en de angst die deze onrechtvaardige en verdraaide vervolging door de Spaanse belastingdienst teweegbracht, uiteindelijk mijn beroepsleven heeft beïnvloed,” betreurde hij.

Anderhalf jaar geleden, eind juni 2021, al met wedstrijdpensioen, verzekerde de Spanjaard dat hij “eindelijk” het licht zag. “De Centrale Economische Administratieve Rechtbank gaf mijn advocaat gelijk voor de jaren 2013, 2014 en 2015. Een krachtige resolutie vernietigde de schikkingen die ten onrechte aan mij waren betaald. En natuurlijk gaven ze het geld terug dat ik had voorgeschoten,” legde hij uit.

“Nu, er was nooit enige vorm van herstel voor de veroorzaakte schade. Geen schadevergoeding. Geen verontschuldiging, publiek of privé, brief of telefoontje. Niets,” klaagde hij.

In december 2022 gaf een nieuwe uitspraak, ditmaal van de Regionale Economische Administratieve Rechtbank van Catalonië, hem opnieuw gelijk met betrekking tot 2016, het laatste jaar van de onderzoeken. “Ik hoop dat dit een einde maakt aan deze nachtmerrie,” zei Lorenzo.

De voormalige rijder, nu een MotoGP-commentator op DAZN, voegde eraan toe dat belastingen “noodzakelijk” zijn en dat als het geld goed wordt beheerd door de administratie (“niet altijd het geval”), bijdragen iets is waar men “trots op is”.

“Maar wat ook niet te ontkennen valt, is dat belastingen moeten worden betaald, waar je ook woont. De Spaanse schatkist startte een heksenjacht en dacht een zondebok te hebben gevonden. Ze hadden het mis. Maar niemand gaat me de slapeloze nachten en de rust teruggeven die ik nodig had om me op de circuits te concentreren,” besloot Lorenzo.