Arcom heeft aangekondigd dat woensdag een nieuwe overeenkomst is gesloten tussen de houders van rechten en de belangrijkste Franse internetproviders om de strijd tegen illegaal streamen op te voeren.

Op woensdag 18 januari is een akkoord bereikt tussen de vier grote internetproviders in Frankrijk en de houders van sportrechten om piratenuitzendingen van sportwedstrijden te bestrijden, zo heeft toezichthouder Arcom bekendgemaakt.

“Arcom, de Vereniging voor de bescherming van sportprogramma’s (APPS) en de Franse telecomfederatie [FFTélécoms, Orange, Bouygues Télécom en SFR], waarbij de Iliad-groep is aangesloten, verwelkomen de ondertekening van een overeenkomst tussen de vier belangrijkste internetproviders en de APPS om de strijd tegen de illegale uitzending van online sportinhoud te versterken”, aldus Arcom in een verklaring.

Concreet zijn de partijen het eens geworden over “goede praktijken in gerechtelijke zaken, maar ook over de overname van de kosten voor de automatisering van de door Arcom aangemelde blokkeringsmaatregelen na verwijzing door de rechthebbenden”, aldus de toezichthouder.

1 300 illegale sites reeds geblokkeerd
In het afgelopen jaar – in het kader van de antipiraterijwet die in september 2021 werd aangenomen en in 2022 van kracht wordt – heeft Arcom 85 verwijzingen ontvangen van houders van sportrechten met betrekking tot tien sportcompetities. Bijna 1300 illegale sites zijn geblokkeerd. “Het sluiten van deze overeenkomst is het hoogtepunt van een echte teaminspanning die nu zal worden voortgezet om te anticiperen op veranderingen in het gebruik, de rechten te beschermen en ervoor te zorgen dat ze eerlijk worden vergoed”, aldus Roch-Olivier Maistre, voorzitter van Arcom, in het persbericht.

Op 17 maart heeft de rechtbank van Parijs Franse internetproviders bevolen de toegang tot IPTV-diensten (internettelevisie) die illegaal live-uitzendingen van sportwedstrijden aanbieden, te blokkeren.